Waarom jouw PC beveiligen?
Een gloednieuwe PC is in principe vrij van malware, dit zijn allerhande toepassingen zoals Virussen, Wormen, Trojaanse paarden, Spyware, Spam enz. die speciaal ontwikkeld zijn om jouw PC schade toe te brengen. Deze schade kan gaan van het vernietigen van files, het vertragen van het besturingssysteem tot het stelen van jouw persoonlijke gegevens en het pirateren van andere computers vanaf jouw PC. De nood om jouw PC te beschermen neemt toe naarmate je meer gebruik maakt van externe dragers zoals diskettes, CD’S, DVD’s, USB geheugensticks, en indien je een internetverbinding hebt.
De gevaren op het internet
Virussen: Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd, want ze nemen schijfruimte en computertijd in beslag van de besmette computers; in ernstige gevallen kunnen ze in de computer schade aanrichten (zoals het wissen en verspreiden van (gevoelige) gegevens).
Wormen: Een worm is een programma dat in staat is om zichzelf te verspreiden, zonder dat daarvoor enige actie van de gastheer nodig is. In de echte wereld zijn bijvoorbeeld vlooien hier een voorbeeld van: de gastheer hoeft niets te doen, de vlooien verspreiden zich vanzelf naar een geschikte locatie. Een computerprogramma dat als worm functioneert, kan zichzelf bijvoorbeeld installeren in de StartUp folder van Windows, waardoor het automatisch gestart wordt als de computer wordt aangezet. Vervolgens kan het wachten tot een netwerkverbinding tot stand komt, en dan andere computers zoeken en deze infecteren. Het kan ook, net als een vlo die eitjes legt, andere programma’s voorzien van de worm-code.
Trojaanse paarden: Een trojaans paard is in de computerwereld een programma dat ongewenst meekomt met een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Een trojaans paard kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.
Spyware: Spyware is de naam voor computerprogramma’s (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. De term komt van het Engelse woord spy, dat spion betekent, en het achtervoegsel ware, dat aangeeft dat het om software gaat.
Spam: Spam is e-mail die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd.
Botnet: Botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. De term wordt vaak geassocieerd met ongewenste software, maar kan ook refereren naar een netwerk van computers die distibuted computing software gebruiken.
Een voorbeeld van hoe een botnet wordt gebruikt voor het maken en sturen van spam:
- Een botnetbeheerder stuurt een computervirus of computerworm het internet op, die andere computers infecteren met een bot.
- De bot op de geïnfecteerde computer logt in op een door de beheerder bepaalde server.
- Een spammer koopt toegang tot het botnet van de beheerder.
- De spammer stuurt instructies naar alle besmette computers via het netwerk.
- De besmette computers beginnen uit zichzelf spammail te sturen.
Zombie: Een computer die geïnfecteerd is door een virus, en daardoor onderdeel uitmaakt van een botnet, wordt ook wel een zombie computer genoemd.
Phishing: is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggevens te controleren”.
Meestal ontvangt het slachtoffer een mail waarin hem gevraagd wordt zijn account bij bijvoorbeeld een bank te checken en bevestigen. Ook wordt er wel gebruik gemaakt van instant messaging, soms wordt er telefonisch contact opgenomen. Fraudeurs maken veelvuldig gebruik van nepsites van financiële instellingen, Ebay en Paypal. Phishing is moeilijk te achterhalen, internetters moeten vooral zelf alert zijn en nooit ingaan op een mailverzoek waarin gevraagd wordt persoonlijke (financiële) gegevens te geven, zoals bankrekeningnummer, pincode, BSN of creditcardgegevens.
Identiteitskaping: Identiteitskaping is het stelen van persoonlijke gegevens via internet zoals paspoortnummers, e-mailadressen, creditcardgegevens en tan- of pincodes voor internetbankieren. Met deze informatie kan de dief vervolgens online aankopen doen, of de informatie doorverkopen aan derden die het vervolgens gebruiken voor spam of andere criminele activiteiten.
Draadloos internet: Veel mensen willen graag draadloos internetten.. Het is ook hier erg belangrijk om je verbinding goed te beveiligen omdat het anders voor anderen mogelijk is om via jouw internetverbinding op je computer in te breken of de informatie die naar je draadloze modem gestuurd wordt te lezen.
Bescherm uw computer
Zodra je een internetverbinding via breedband hebt heb je een regelmatige of continue verbinding met het internet. Dit heeft als gevolg dat je computer kwetsbaarder is voor allerhande aanvallen van buitenaf, dus is antivirus software alleen onvoldoende. U dient minstens een persoonlijke firewall te installeren om uw computer te beschermen tegen bedreigingen van het internet zoals hackers, worms en Trojaanse paarden, die niet door een antivirus programma tegengehouden worden. Maar een firewall beschermt u niet tegen alle virussen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om zowel een antivirus programma als een firewall te installeren.
Virusbeveiliging: Controleert en verwijdert virussen en worms die zich schuil houden in e-mails, emailbijlagen, websites of bestanden die je downloadt. Je kunt zelf het beveiligingsniveau instellen en bepalen wat gescand moet worden. Je kunt ook tijdstippen bepalen wanneer een bepaalde schijf of map op jouw PC moet gescand worden. Om het je gemakkelijk te maken heb je bij de installatie van het programma een aantal standaardinstellingen die je zelf kan wijzigen.
Spywarebeveiliging: Verwijdert onmiddellijk spyware van jouw computer. Dit zijn kleine programma’s die jouw computer bespioneren en allerlei gegevens opslaan (toetsaanslagen, wachtwoorden, bezochte websites) en doorsturen.
Pop-up blocker: Terwijl je surft op het internet worden soms nieuwe vensters met reclame en (ongewenste) boodschappen geopend. Indien je dit niet wenst kan je een Pop-up blocker activeren. De kracht van een pop-up blocker bestaat eruit dat dit programma jouw computer continu beveiligt dankzij automatische en dagelijkse updates tegen de meest recente virussen.
Persoonlijke Firewall: Een Firewall vormt als het ware een muur tussen jouw computer en het internet waardoor ongewenste indringers (hackers) geen toegang krijgen tot jouw computer om vertrouwelijke informatie te stelen of om de controle over jouw computer over te nemen en zo onwettige daden te verrichten waarvoor jij verantwoordelijk kan worden gesteld (zoals het hacken van andere computers en het versturen van Spam vanaf uw computer). Je kan zelf het niveau van beveiliging instellen, variërend van volledig blokkeren tot alles toestaan.
Ouderlijk toezicht: Deze handige functie bied je de mogelijkheid om de internettoegang voor jouw kinderen te beperken. Enerzijds door de toegang te blokkeren tot websites met ongewenste inhoud op basis van een lijst van categorieën (erotiek, geweld, kansspelen etc). Anderzijds heb je ook de mogelijkheid om een tijdslimiet op het internetgebruik in te stellen (bv. Een paar uur per dag).
Antispam: Ongewenste e-mail is een groot probleem. Naar schatting is momenteel meer dan 70% van het e-mail verkeer spam. De antispam functie onderschept deze berichten en plaatst ze in een aparte folder. U kan dan later deze berichten bekijken en beslissen wat ermee te doen : automatisch verwijderen of toch toelaten.
Wat doet Stipte tegen spam: Stipte heeft technische maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat spam zoveel mogelijk wordt geweerd of herkenbaar gemarkeerd wordt. Er wordt onder andere gefilterd op basis van een aantal zwarte lijsten. Spam helemaal vermijden is helaas niet mogelijk.
Indien een gebruiker zich schuldig maakt aan het spammen van andere internet-gebruikers, zal Stipte maatregelen nemen om misbruik te voorkomen.
Heeft u nog vragen over veilig internetten dan kunt u bellen met de Stipte klantenservice op werkdagen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 17.30 uur, en op zaterdag tussen 9.00 – 17.30 uur: 0320-294488.
Voor actuele veiligheidsmeldingen verwijzen wij naar : WWW.WAARSCHUWINGSDIENST.NL